Stomatologia DIGITALA. Principii, avantaje, costuri.

Zambet perfect intr-un timp cat mai scurt, cu materiale si tehnologie moderne si performante si disconfort minim.

Sunt doar cateva exemple dintr-o serie lunga de avantaje pe care le ofera STOMATOLOGIA DIGITALA, semnificative fata de medicina dentara conventionala. Despre generatia noua de tehnologie si tehnici in medicina dentara ne vorbeste dr. Razvan Boberis, medic stomatolog si CEO CLINICA32.

Solicitarea tratamentelor dentare complexe, atat in sfera esteticii, cat si in cea medicala, a crescut si, in acelasi ritm, oferta s-a imbunatatit. Piata de servicii stomatologice s-a orientat spre dezvoltarea diviziilor de implantologie si estetica dentara, prin supraspecializarea medicilor si dotarea clinicilor cu aparatura de ultima generatie. Astfel, pacientii pot primi servicii integrate, sub acelasi acoperis, la standarde inalte.

Stomatologia digitala presupune eliminarea multor etape de laborator

Principiile stomatologiei digitale vin atat in ajutorul pacientului, cat si in cel al medicului: putine vizite, timp redus, interventii minime, proiectate digital si gandite bine inainte de a fi efectuate. Practic, in stomatologia digitala, planul de tratament este realizat in sens invers, de la lucrare spre manopera. Nu realizam mai intai manoperele si vedem ce lucrare ne iese, ci pornim de la lucrarea pe care ne-o dorim si pe care i-o aratam pacientului inainte si abia apoi incepem.

Stomatologia digitala presupune eliminarea multor etape de laborator, a gipsului clasic, si trecerea in modul digital, de la amprenta virtuala, la designul dintilor virtual si chiar si printarea lor cu ajutorul unei ”masini de frezat 3D”.

Pacientul castiga de doua ori mai mult timp

Trendul in stomatologia moderna este sa se reduca foarte mult vizitele la stomatolog, atat numarul lor, cat si timpul pe care il petreci pentru a-ti rezolva problemele.
Daca vorbim de implantologie, foarte importanta este partea de diagnostic imagistic Spre deosebire de imagistica conventionala, imagistica digitala inseamna nivel de radiatii mai scazut pentru pacienti, reducerea timpului de procedura, precum si posibilitatea de a avea imagini complexe si de a realiza masuratori exacte, extrem de utile in stabilirea planului de tratament. Vorbim despre CBCT computer tomograf 3D, cu analize 3D, cu proiectarea implantului virtual.

Cu aceste ”ajutoare”, in aceeasi sedinta efectuam interventia chirurgicala (cu sau fara taieturi, daca permite situatia si nu are nevoie de aditie de os se poate fara taieturi) si montam implantul. Dupa perioada de integrare de 3-4 luni se monteaza bontul final pe implant si coroana. Practic, cea de-a doua etapa in care se face coroana si care dura 2-3 saptamani s-a redus la o ora, pentru un singur dinte.

O singura vizita la dentist!

Acelasi principiu – o singura vizita la dentist – se aplica si pacientilor care au probleme cu dintii naturali si doresc sa ii repare.

In cazul in care este nevoie de interventie pe canal sau de extirpari ale nervilor, procedura este realizata intr-o singura sedinta, cu tratament pe canal la microscop, cu reconstructia dintelui cu fibra de sticla si o rasina compozit care se toarna sub control microscopic ca sa iasa foarte bine adaptat.

In urmatoare vizita, dupa ce durerea trece, se slefuieste dintele, se ampreteaza cu camera digitala si se da la masina de frezat dintele final. Practic, toate sedintele care durau 4-5 ore s-au injumatatit.

Laserele, alternativa la freza dentara

De asemenea, cu ajutorul laserelor stomatologice pot fi rezolvate majoritatea afectiunilor dentare, de la obturatii dentare, boli parodontale, pana proceduri estetice de albire.

O procedura stomatologica efectuata cu laserul are avantaje nete fata de cea realizata cu metode conventionale: este nedureroasa, non-invaziva, dureaza mai putin, iar timpul de vindecare este redus.

In plus, este alternativa excelenta la zgomotoasa freza dentara, care provoaca anxietate copiilor si adultilor deopotriva.

Costuri asemanatoare cu cele din stomatologia clasica

Chiar daca investitia in aparatura digitala este foarte mare, de ordinul sutelor de mii de euro, preturile suportate de pacienti sunt la fel ca si in cazul tratamentelor clasice, datorita timpului care se reduce semnificativ.