Sarcina si problemele dentare! Ce proceduri sunt acceptate in cabinetul stomatologic in timpul sarcinii?

 

In timpul sarcinii, orice medicament, investigatie sau procedura medicala trebuie aprobata si discutata cu medicul obstetrician. Exista substante sau terapii strict interzise, ele punand in pericol sanatatea mamei si a fatului. Ce proceduri sunt acceptate in cabinetul stomatologic in timpul sarcinii? Ne raspunde dr. Razvan Boberis, medic stomatolog la Clinica 32.

Implant dentar solutii complete

“Periajul profesional, igienizarea si controalele periodice nu doar ca sunt proceduri foarte sigure in timpul sarcinii, ci sunt chiar recomandate. Cresterea nivelului hormonal in aceasta perioada determina inflamarea si sangerarea gingiilor. De aceea, preventia este foarte importanta”.


Ce tratamente stomatologice putem face in sarcina?

In cazul in care este nevoie de tratament dentar in timpul sarcinii, de preferat este ca acesta sa fie facut in al doilea trimestru.
Procedurile stomatologice precum plombe sau coronite dentare ar trebuie efectuate pentru a preveni infectii sau complicatii. Exista si situatii de urgenta cand este nevoie de tratament de canal sau exctractii. De preferat este ca lucrarile complicate sa fie amanate si sa evitati expunerea copilului la orice risc, chiar daca acesta este minim.


Ce medicamente recomandate in timpul procedurilor dentare sunt acceptate in sarcina?

Studiile cu privire la medicamentele si substantele folosite in cabinetul dentar arata ca doar unele dintre ele pot fi folosite si la femeile insarcinate. Lidocaina, substanta cel mai frecvent utilizata de dentisti, traverseaza placenta dupa administrare, insa este acceptata intr-o doza foarte mica. Cantitatea de anestezie administrata trebuie sa fie cat mai mica, dar suficienta pentru a face posibila interventia. Exista si antibiotice compatibile cu sarcina. De aceea, in caz de interventii chirurgicale sau infectii, sunt cateva solutii care pot fi recomandate si femeilor insarcinate.


O femeie insarcinata poate face radiografii dentare?

Potrivit Colegiului American de Radiologie, niciun aparat de diagnosticare cu raze X nu are o doza de radiatii suficient de mare pentru a provoca efecte adverse la un embrion in curs de dezvoltare sau fat. Insa, toate radiografiile dentare, mai ales cele realizare in timpul sarcinii, sunt considerate sigure doar cu protectie specifica.


Sugestii pentru prevenirea problemelor dentare in sarcina

Asociația americana dentara (ADA) recomanda femeilor insarcinate sa aiba o dieta echilibrata, sa-si perieze dintii de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor aprobata de ADA, sa mearga la consult preventiv si sa anunte medicul despre sarcina. Orice problema care nu este urgenta, poate fi amanata si tratata dupa nastere.