RADIOLOGIA in stomatologia digitala

Stomatologia digitala se diferentiaza din multe puncte de vedere de stomatologia clasica. Cu ajutorul principiilor si inovatiilor pe care le ofera pacientilor, se pot efectua tratamente cu tehnologii digitale si manopere de ultima ora fara durere, in timp redus si cu vindecare accelerata. Totul sub acelasi acoperis. Acest lucru este valabil si datorita INVESTIGATIILOR DENTARE RADIOLOGICE 3D .

 

Orice lucrare stomatologica incepe cu o investigatie radiologica. In functie de complexitatea lucrarii se recomanda radiografia panoramica digitala sau Computerul Tomograf CBCT/3D. Ambele metode de investigare radiologica sunt performante, ajuta la diagnosticarea corecta a problemelor dentare si aduc valoare lucrarilor finale.

 Radiografia panoramica digitala este o examinare radiologica dentara bidimensionala (2-D), care capteaza intreaga gura intr-o singura imagine, incluzand dintii, maxilarul superior si inferior, structurile si tesuturile din jur. Radiografia panoramica foloseste o doza foarte mica de radiatii ionizante. Pozitionarea pacientului este importanta pentru obtinerea unei radiografii panoramice detaliate.

 

Este frecvent efectuata de dentisti si chirurgi stomatologi in practica de zi cu zi si poate fi folosita pentru a planifica tratamentul pentru proteze, extractii si implanturi.

 

O radiografie panoramica poate dezvalui si probleme dentare si medicale cum ar fi:

 

 • Boala parodontala avansata
 • Chisturi in oasele maxilarului
 • Cancerul oaselor maxilare
 • Dintii afectati, inclusiv dintii de minte
 • Sinuzita

 

Spre deosebire de o radiografie intraorala traditionala in care detectorul de film / raze X este plasat in interiorul gurii, filmul pentru o radiografie panoramica este amplasat in interiorul aparatului.

 

Pana de curand, imaginile cu raze X au fost mentinute pe foi mari de film (la fel ca un negativ fotografic mare). Astazi, majoritatea imaginilor sunt fisiere DIGITALE, stocate electronic. Aceste imagini stocate sunt usor accesibile si sunt frecvent comparate cu imaginile actuale cu raze X pentru diagnosticare si management al bolilor.

 

Radiografia panoramica ofera mai multe avantaje fata de radiografia intraorala conventionala.

 

 • Doza relativ scazuta de radiatie a pacientului. Un film panoramic ofera, in general, o doza de radiatii de 4 ori mai mica decat cea clasica.
 • Este foarte ușor de realizat si foarte rapida
 • Ofera posibilitatea realizarii unui plan complet de restaurare dentara
 • Nu exista radiatii ramase in corpul unui pacient dupa examinarea cu raze X. Razele X nu au, de obicei, efecte secundare in intervalul tipic de diagnostic pentru acest examen.
 • Radiografiile panoramice pot fi folosite pentru copii foarte mici, deoarece filmul nu trebuie sa fie plasat in interiorul gurii.

 

Radiografia dentara NU este indicata in sarcina. Este important sa informati stomatologul daca  exista posibilitatea de a fi insarcinata! Multe teste de imagistica nu sunt efectuate in timpul sarcinii, pentru a nu expune fatul la radiatii.

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este o tehnologie de ultima generatie in domeniul imagisticii ce permite vizualizarea in plan tridimensional a zonelor scanate. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului.

 

Avantaje Computerul Tomograf (CBCT)

 • Intreaga procedura este de foarte scurta durata
 • Gradul de expunere la radiatii in cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este mic.
 • Marimea fasciculului de radiatie primara in scanerele 3D CBCT limiteaza radiatia numai in zona de interes, reducand expunerea pacientului la radiatii cat mai mult posibil.
 • Deoarece scanarile CBCT implicate in stomatologia 3D pot obtine toate imaginile intr-o singura rotatie, timpul de scanare nu este mult diferit de scanarea normala.
 • Precizia imaginii: imagistica 3D CBCT are o rezolutie incredibila, permitand imagini si masurari foarte precise.
 • Detalii imagine: Cu o singura scanare CBCT, stomatologii pot vedea mult mai mult decat o radiografie obisnuita. Ei pot vedea patologia, infectiile, nervii, musculatura si multe altele.
 • Evaluarea calitatii osoase: scanarile 3D CBCT pot fi, de asemenea, utilizate pentru evaluarea calitatii oaselor, care este o parte importanta a evaluarii prezentei osului suficient pentru plasarea implantului.
 • Non-Intruziv. Nu este nevoie sa muscati pe o matrita sau o bucata de plastic. CBCT poate scana fara a fi nevoie sa faceti nimic. Acest lucru este util in special pentru pacientii cu gingii sau dinti deosebit de sensibili, precum si pentru pacienții pediatrici.
 • Costuri reduse

Cititi mai multe despre AICI.