Igiena si sanatatea dentara la copii

Dr. Simona Boberis, medic pedodont la Clinica 32, a fost prezenta, in direct, in emisiunea TVR 1 – 1Matinal cu Dorin Chiotea si Maria Linda si a subliniat importanta periajului corect la dintii de lapte.

3 din 4 copii intre 2 si 6 ani au carii. Medicii stomatologi trag un semnal de alarma si spun ca multi parinti gresesc atunci cand isi imagineaza ca igiena dentara este o prioritate abia dupa ce dintii de lapte cad.

Greseala pe care o fac parintii este aceea de a minimiza rolul dintilor de lapte. Problema nu este aceea ca dintii de lapte se cariaza, ci ca dintii permanenti erup in conditiile in care in gura sunt carii si bacterii. Astfel, sunt șanse mari ca și dinții permanenți să se carieze, explica dr. Simona Boberis, medic pedodont la Clinica 32 .
Varsta de 6 ani este una importanta din punct de vedere al danturii. Atunci erupe molarul de 6 ani. Este un dinte neglijat, parintii isi imagineaza ca se va schimba si nu este ingrjit corespunzator. Este cel mai pierdut dintre dintii deifintivi, el avand un rol important in masticatie.
Periajul copilului trebuie inceput cat mai devreme, iar periuta trebuie schimbata periodic, atunci cand perii se curbeaza si nu mai au eficienta sa curete dintii.
Modul in care se face periajul este foarte important. Periajul se face întotdeauna din partea roz a gingiei spre dinte, intr-un sens vertical, de sus in jos si de jos in sus, pe toate partile dintelui.
Si nu uitati, PERIAJUL DE SEARA este cel mai important!
Vizionati interviul de mai jos pentru a afla despre cat de daunatoare sunt dulciurile pentru sanatatea dintilor , despre cariile de biberon si cum putem face preventie stomatolgica corecta.