ENDODONTIA in stomatologia digitala

 Cand nervul dintelui este afectat apar multe simptome tratate de MEDICUL ENDODONT. Endodontia este o ramura specializata a stomatologiei care se ocupa de structurile complexe din interiorul dintilor: pulpa dentara, tesuturile, nervii si arteriolele. Medicii endodonti au pregatire dentara suplimentara care le permite sa efectueze atat proceduri complexe cat si simple, inclusiv tratamente de canal. Despre endodontie in stomatologia digitala ne spune mai multe dr. Razvan Boberis, manager Clinica 32, Bucuresti.

 

In urma cu zeci de ani, un dinte cu un nerv bolnav era scos. Endodontistii sunt acum capabili sa salveze dintele natural in majoritatea cazurilor. Extragerea structurilor interioare ale dintilor si etansarea decalajului rezultat cu o coroana restabilesc sanatatea si functionalitatea dintilor deteriorati.


Care sunt semnele si simptomele problemelor endodontice?

• Inflamatia si sensibilitatea gingiilor
• Dintii sensibili la alimentele calde si reci
• Durere la mestecare si mucare
• Decolorarea dintilor
• Durere inexplicabila in ganglionii limfatici din apropiere.


3 cauze frecvente ale deteriorarii interioare a dintilor

Infectii bacteriene. Bacteriile orale sunt cea mai frecventa cauza a problemelor endodontice. Bacteriile invadeaza pulpa dentara prin fisuri mici din dinti cauzate de cariile dentare sau leziuni. Inflamatia si infectia bacteriana care rezulta pun in pericol dintele afectat si pot provoca formarea unui abces.
Fracturi. Atunci cand o mare parte din suprafata sau coroana dintelui a devenit complet desprinsa, poate fi necesara terapia pe canal.

Accidentari. Leziuni la nivelul dintilor pot fi cauzate de o lovitura directa sau indirecta in zona gurii. Unele raniri determina luxarea unui dinte sau dislocarea lui. Tratamentul pe canale este adesea necesar dupa ce endodontistul a stabilizat cu succes dintele ranit.


Ce implica o procedura endodontica?

Tratamentul pe canal implica o anestezie locala si o intervetie care, de obicei se desfasoara in mai multe sedinte. Pulpa dentara este complet indepartat, iar spatiul format de curata si se umple cu un material compatibil. De obicei, o umplere temporara va fi plasata pentru a restabili functionalitatea dintelui inainte de procedura de restaurare permanenta. In timpul vizitei finale, va fi restaurarea permanenta sau o coroana dentara.


 


Tratamentul de canal in stomatologia digitala

In stomatologia digitala, tratamentul de canal se poate realiza intr-o singura sedinta, rezultatele fiind superioare tehnicii clasice. Tratamentul de canal se face sub izolare cu diga iar obturarea se face prin tehnica avansata BEEFILL de obturare a canalelor radiculare la cald si asigura : o obturatie de lunga durata, bine sigilata tridimensional, extrem de fidela prin obturarea canalelor secundare si care impiedica infiltratiile microbiene ulterioare si nu mai apare alta infectie.
Pe langa experienta si profesionalismul echipei medicale, realizarea unui tratament dentar de calitate presupune si folosirea unei aparaturi performante.


 

La Clinica 32 folosim microscopul produs Carl Zeiss, un aparat de ultima generatie care aduce avantaje remarcabile:

• vizibilitate si magnificare
• identificarea canalelor radiculare suplimentare
• identificarea orificiilor de intrare in canale
• identificarea si tratarea canalelor calcificate
• refacerea tratamentelor de canal incorecte
• identificarea perforatiilor radiculare si sigilarea acestora
• vizualizarea si indepartarea acelor rupte din canale
• detectarea fracturilor radiculare

 

Va asteptam!